Het Zwin ontdekken

EEN TOCHT DOOR HET ZWIN…

 

Bedoeling van onze wandeling was om het vernieuwde Zwin te ontdekken.

Een fikse noorderwind en gelukkig geen regen…we zijn er helemaal klaar voor.

Zwingids  Jan Talloen verwelkomt ons en neemt ons meteen mee voor een reis door de tijd:  vanaf het ontstaan van het Zwin in de laatste ijstijd, naar de 12e eeuw waar de geul tot aan Damme reikt en Brugge een bloeiperiode kent, langs de historische verzanding op het einde van de 18e eeuw tot in het jaar 1924 waar het Zwin eigendom wordt van de de ‘Compagnie du Zoute’.  Het natuurreservaat werd in 1952 opgericht door Leon Lippens.  In 2006 wordt het Zwin (de vlakte) verkocht aan het Vlaamse Gewest. Het park wordt aangekocht door de provincie en er wordt meteen besloten om het over een andere boeg te gooien.

De kooien worden vervangen door een nieuw park met themahutten en een tentoonstelling over de vogeltrek.  De bedoeling van deze aanpak is de natuur zo dicht mogelijk bij de bezoeker te brengen en op die manier verwondering en respect op te wekken.

We verkennen meteen het park en nemen een kijkje in de voederhut waar de vogels vanachter het spiegelglas van dichtbij kunnen bewonderd worden.  Uiteraard is deze locatie boeiender in de winter.  Jan vertelt ons dat heel wat vogels zich tegoed deden aan het voedsel: de grote bonte specht, Europese kanarie,  vink, keep, koolmees, pimpelmees, heggemus, roodborst, grote gele kwikstaart.

In de labohut kunnen we ontdekken welke waterdieren er in de vijvers van het Zwin leven.  Via de binoculaire loupe zien we larven van libellen, éénoogkreeftjes, dikkopjes, larven van muggen, ééndagsvliegen en kokerjuffers. Boeiend!

Wie Zwin zegt, denk natuurlijk ook meteen aan ooievaars.  Overal in het park staan nestpalen waarvan er momenteel een 15-tal  bewoond zijn. Vanuit de ooievaarstoren kunnen we de broedende vogels van dichtbij bekijken.

Op naar de kijkhut van waaruit we de vogels op de broedeilanden kunnen observeren.  We zien groenpootruiters, tureluurs, kokmeeuwen, zwartkopmeeuwen, visdiefjes, bergeenden, kuifeenden, kluten en lepelaars.  Opmerkelijk detail is dat de bergeend die vroeger het embleem van het Zwin was, niet meer broedt in het Zwin omdat door de myxomatose er geen konijnen meer zijn, en daardoor dus ook geen konijnenpijpen die immers de favoriete nestplaatsen zijn  van deze holenbroeder.

Vanuit het kijkcentrum, gebouwd in de dijk tussen het park en de Zwinvlakte, kunnen we  lekker beschut achter glas de vlakte gadeslaan.  Wat een luxe! Vergelijk het met het bekijken van een voetbalmatch vanuit de business Seats.  Maar zoals echte supporters liever in de tribune staan, lopen echte natuurliefhebbers liever buiten.  We lopen naar de vlakte maar staan eerst even stil bij de overzichtskaart.  We leren dat de Belgische kant van de vlakte beheerd wordt door het Agentschap voor Natuur en bos, terwijl de Nederlandse zijde wordt beheerd door de Stichting het Zeeuws Landschap.  Deze vlakte heeft een oppervlakte van 158ha, waarvan 33ha aan de Nederlandse zijde.

Na een eerste opknapbeurt werd de zwingeul reeds verbreed en verdiept, werden de broedeilanden en de sluis hersteld, werd 8ha hoge schorre met strandkweek afgeplagd en werden koeien en schapen ingezet voor de begrazing.  Dit met als resultaat dat de beoogde soorten opnieuw broeden in het Zwin, zoals we daarstraks konden gadeslaan vanuit de kijkhut.

Ook de typische plantengroei door het overspoelen door de zee, kende door de werken reeds een herstel en dat kunnen we in de vlakte meteen vaststellen : melkkruid, lamsoor, zeeaster, zoutmelde en zeeweegbree.  We genoten van het getierelier van de veldleeuwerik dat ons even deed wegdromen naar zomerse graanvelden. ♫ Alouette, gentille alouette ….  ♫  Op de omheining bewonderden we een tapuit, met z’n opwippende staart en mooie witte stuit.

Momenteel zijn uitbreidingswerken aan de gang waardoor het Zwin 120ha groter wordt.  De zwingeul wordt verlengd en er komt een tweede broedvogeleiland.  Meer zeewater zal het gebied binnenkomen, dit om de verzanding tegen te gaan. Het volledige gebied zal omringd worden door een nieuwe, bredere dijk van 6 à 7 meter hoog met vier nieuwe uitkijkpunten en 5km  fiets-en wandelpaden. Dit alles zullen we kunnen ervaren vanaf 2019.

Afsluitend neemt Jan ons mee voor een kijkje in het bezoekerscentrum met de vaste doe-tentoonstelling over de vogeltrek.  Je checkt in en je vliegt mee met een trekvogel.  Op die manier krijgt je antwoord op heel veel vragen over vogeltrek en trotseer je de gevaren op weg naar de verre bestemming.

En vooraleer we huiswaarts ‘vliegen’, mag een drankje en een babbel in de bistro niet ontbreken.

 

Marleen Vanden Broucke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s