Thuiscomposteren

Vrijdagvoormiddag, 2 juni  2017

 

Demonstratiestand over “Thuiscomposteren”

 

Op initiatief van de Milieuraad Jabbeke en in samenwerking met de plaatselijke afdelingen van Natuurpunt en VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) kunnen de bezoekers van de Jabbeekse vrijdagmarkt terecht op een demonstratiestand “Thuiscomposteren”

Het initiatief gaat door op vrijdagvoormiddag, 2 juni 2017 van 8:30u tot 12u. Dorpsstraat Jabbeke vlakbij de kerk.

 

Om het thuiscomposteren voor het grote publiek wat aantrekkelijker te maken wordt er een composteerdemonstratie gehouden. Het composteerseizoen is net gestart vandaar de demo. Elke dag uitstel betekent immers een verlies aan organisch materiaal en voedingselementen voor de tuin.  Het is nooit te laat om met composteren te beginnen De aanwezige compostmeesters zullen de bezoekers graag helpen om de juiste manier van composteren te vinden. Interesse voor een wormenbak?

Een wormenbak is een bak met compostwormen die compost maken van groente-, fruit-, tuin- en keukenafval. Alvast te zien samen met de andere mogelijkheden

 

De bedoeling van de milieuraad is:

  • om minder aanvoer van tuinafval naar het containerpark
  • het vermijden van groente-, fruit-, tuin- en keukenafval bij de restfractie (in de oranje huisvuilzak)
  • meer gebruik van de eigen groente-, fruit-, tuin- en keukenafval als bemesting en teelaarde voor de tuin.
  • kippen aanbevelen als nuttige opruimers

 

Nuttig om weten: waaruit bestaat composteren? Composteren is een natuurlijk omvormingsproces. Tijdens het composteren zorgen micro-organismen en kleine ongewervelden voor de vertering van het afval. Breng verschillende materialen samen en creëer de geschikte leefomstandigheden voor bacteriën en schimmels, wormen, pissebedden, mijten en springstaarten. Behalve de voedingsstoffen die in je keuken- en tuinafval zitten, hebben zij net als wij water en lucht nodig. Daar zal je bij het composteren dan ook erg op moeten letten. Bij optimale omstandigheden wordt het leven in de composthoop zo intens dat de temperatuur gaat stijgen. Zelfs in een compostvat kan deze tijdelijk oplopen tot 50°C. Ziektekiemen en onkruidzaden zijn hiertegen niet bestand. Dat is één van de voordelen van composteren, net zoals de snelheid waarmee het proces verloopt. Op hooguit 9 maanden mag je compost verwachten die je zowel in een bloembak (verdund) als in de tuin kan gebruiken.

 

Jabbeke, 2 juni 2017

Erik Blauwet

Voorzitter Milieuraad

GSM: 0494348596

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s