Paardenwerk in het Maskobos

Hieronder een filmpje en enkele sfeerbeelden van het paardenwerk in het Maskobos
 filmpje van Johan Sevenant:

Duiding

Sinds 2000 is Natuurpunt eigenaar van zo’n 11 ha bos tussen de Aartrijkesteenweg en de Zilverstraat. Het bos werd geplant voor de houtproductie en voor de jacht. Nu is het een natuurgebied. De doelstelling van Natuurpunt is om het productiebos langzaam om te vormen naar een meer natuurlijk bos. Daarvoor zijn allerlei beheerwerken nodig zoals kappen en planten van bomen. De omvorming gebeurt meer en meer op een bosvriendelijke manier. We grijpen pleksgewijs in zodat het bos tijdens de omvorming bos blijft.

Er staat o.a. zeer veel Amerikaanse eik. Dat is een soort die te weinig bijbrengt voor meer biodiversiteit. Het is de bedoeling die boomsoort in de loop van de tijd te vervangen door streekeigen bomen zoals zomereik, beuk, linde.

Een bosvriendelijke manier van werken houdt ook in dat we niet meer met zware machines in het bos werken om de bodemschade te beperken. Verleden winter stelden we een aantal mooie en kloeke zomereiken vrij door de omringende Amerikaanse te kappen. Dat zwaar hout met de hand uitdragen was geen optie. Vandaar de keuze om met paarden de klus te klaren. De impact van de dieren op de bodem is ook niet gering. De slepers gaan op een doordachte manier tewerk om de schade te beperken.

In het bos is er ook een weide met poel. Omdat we al genoeg natuur hebben van rijkere, bemeste bodems, streven we er naar om de gronden in natuurgebieden te verschralen om andere en heel diverse natuur een kans te geven. Na 15 jaar verschralen door maaien, hooi afvoeren en nabegrazen met koeien, zijn we nu voor het 2de jaar bezig met begrazing enkel met 2 ezels. Het is de bedoeling dat Jeanne en Paulien tot ver in de winter op de weide blijven. Voor het dierenwelzijn en om de vele supporters van moeder en dochter ezel gerust te stellen, komt er een schuilhok dat officieel geopend wordt op 8 oktober rond de middag.

Om natuur te hebben, doe je best niks. Om meer en gevarieerde natuur te hebben, moeten we doordacht aan het werk.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s